MILLER BARN

Ready for reuse

"New History's strong expertise in building reuse, repair of historic materials, and regulatory compliance provided a great level of confidence to the building owner and design team during the design and construction phases of the project."

MB lead.jpg
miller-barn-woodbury 440_edited.jpg

LOCATION

 

CLIENT

CONSTRUCTED

PROJECT DATE

PROJECT SCOPE

PROJECT BUDGET

PROJECT SIZE

Valley Creek Park, Woodbury, MN

HCM Architects

1920s

2019 - 2021

Conditions assessment, reuse options, design guidance for historic preservation, grant compliance

$320,000

4,000 sq. ft.

Historic barn in a public park is ready for reuse after planning and stabilization.

CHALLENGE

Valley Creek Park is a 70-acre community park in Woodbury – and home to the 1920s-era “Miller Barn,” a historic resource for the community. The barn was in poor condition with long-term weathering and structural issues, requiring immediate stabilization to make a future reuse possible. New History was engaged by HCM Architects to assess the potential for reuse and lead the preservation design process for the stabilization of the barn. The project was funded with a Minnesota Cultural and Heritage Grant, or “Legacy Grant.” All work must conform with the Secretary of the Interior’s Standards for the Treatment of Historic Properties.

SUCCESS

New History worked with the City of Woodbury, the design team, and the contractor to ensure that the  design and construction work would meet the Secretary of the Interior’s Standards, grant requirements, and best practices for historic preservation. New History provided a detailed assessment of the material conditions, and coordinated with the architect and structural engineer to develop answers for challenging structural issues to make a future reuse possible. New History helped find solutions for unforeseen conditions discovered during construction. The Miller Barns was successfully stabilized and is ready for a future use.